onsdag 19 augusti 2015

Ett långt och lite irriterat inlägg

Kära medmänniskor! Nu var det längesen jag skrev nåt till er. Men nu är det dags. Jag måste ta itu med våra i-landsproblem som alla verkar lida så stort av och den stora avsaknaden av sunt förnuft som fler och fler drabbats av.  Hela tiden är det någon som är kränkt eller missunnad eller hävdar sin rätt till något som jag i min vildaste fantasi inte kan komma på att vi har rätt till.

Plåster i olika hudtoner? Nä men nu får vi ändå ge oss. Jag är alltid den som går i spetsen för allas lika värde, medmänsklighet, flyktinghjälp osv i alla diskussioner men på allvar, hur kan man reta sig på att plåster inte finns i olika hudtoner. Skulle det vara rasistiskt att inte sälja bruna plåster utan bara beiga?

I lilla byn där jag bor har vi ständigt ett bekymmer som med jämna mellanrum avhandlas på byns Facebook-sida. Det handlar om bussen. Byn har en F-6-skola och högstadie finns i grannbyn. Till den skolan går det buss 7.50 och sen går den hem 15.15. Till skolan är det 4 km (cykelväg från dörr till dörr). Men vi har ju fritt skolval så långt ifrån alla barn går på den skolan. Det finns en annan skola ca 7 km inåt stan som många väljer. (Som vår dotter troligen kommer att gå på).

Det finns en etablerad bussförbindelse till vår by från stan. Den går inte förbi den andra skolan. Inte heller går den förbi ICA Maxi, apotek och vårdcentral utan man får byta buss eller gå en bit. (Vi snackar lite drygt en km till skolan, inga mil precis). Det finns en annan bussförbindelse som går precis där alla vill att den ska gå. Men bussarna kör nästan tomma och den ska läggas ner. Inte så konstigt. När vi flyttade hit fanns den inte, inte heller nån cykelväg för den delen som byggdes för ett par år sen. Linjen startades på försök och det funkade inte. (Cykelvägen är kvar.)

Förstår ni vilket bekymmer detta kommer att vålla? Ska högstadieeleverna behöva gå 1 KM? Alla kan ju inte köra sin barn. Och alla som faktiskt inte har bil, hur ska de kunna ta sig till vårdcentralen? Ni vet väl att direktbuss till allsköns service är en mänsklig rättighet. Detta måste drivas vidare. Till I-landsproblemsdomstolen eller? 

Nä gott folk. Nu får ni ge er. Det finns massor med lösningar. 

1. Barnen får gå från skolans närmaste busshållsplats (de är +13 år!). 
2. Barnen får gå på den närmaste skolan och åka skolbuss. Om de slutar innan 15.15 får de vänta. Eller cykla.
3. Man får byta buss för att komma till affärer och vårdcentral. Eller cykla.
4. "Men de gamla människorna då?" De kan byta buss, oftast jobbar de inte heltid och har barn som ska till träning, kompisar etc. De hinner åka en lite längre tur till Apoteket.
5. Man kan flytta. Ja ni läste rätt. Att bo i en lantligt förort är ett val man gjort och man vet om att det är som det är med förbindelserna. "Men det är för dyrt att bo i stan, HALLÅÅ?" Vet ni vad - det finns andra orter. Man kan ha råd att bo nära centrum i Klippan. Dår får du apotek, affär och vårdcentral, högstadieskola och gymnasium på gångavstånd. 

"Alla har faktiskt inte bil" är ett vanligt argument i den här typen av diskussioner. Nej, det är sant. Och alla har inte heller pool, uterum, hund eller gräsmatta. 

Hela tiden är det denna typ av bekymmer som avhandlas på internet. Alla är kränkta, har åsikter och är orättvist behandlade. Och våra medier älskar att blåsa upp historier där folk lider av nåt. Kommer ni ihåg hon som fick fira jul utan soffa för att soffaffären inte levererade i tid? Herregud. Ellev pojken som inte fick se Måns Zelmerlöv för att hans syskon var funktionshindrat och satt i barnvagn som ej fick tas med? Arrangören sa att de gjorde ett undantag för syskonet men inte för övriga medföljande vagnar. Alltså andra barnvagnar i sällskapet. Alltså fick grabben inte se sin idol för att föräldrarna blev kränkta för att deras kompisar inte fick ta med sina barnvagnar? Man baxnar. 

Vi hävdar hela tiden vår rätt till allt möjligt, men tiggarna och flyktingarna vill vi inte hjälpa trots att de inte har rätt till nånting. Vi tycker inte att "vårt" land ska hjälpa för mycket för vi kan ju knappt hjälpa oss själva. Svenskar är ju fattiga, folkhemmet har rasat och det är så synd om oss. Jag vet att folk har det svårt ekonomiskt och att sjukvården haltar etc. Men vi är också bortskämda och sätter oss i skuld för att ha prylar och pooler och bilar och bo i stan. Sen blir man sjuk eller arbetslös och så har man inte råd längre och då är man fattig. Folk kommer hit från länder med helt sjuka regimer, de bor också på samma jord som vi och är människor precis som vi men vi vill inte hjälpa dem. Det är väl inte deras fel att de har råkat födas i ett land med diktator eller styrande idioter som för krig. 

Sen tycker jag inte att vi hjälper någon genom att förbjuda svenska nationalsången i skolan, göra all skolmat fläskfri och allt sånt. Sverige är på ett visst sätt och många människor kommer hit för att de vill bo i ett land som är så här. Det var därför min familj och jag flyttade hit. Sverige var ett drömland för mitt pappa och fan ta den som klagade, de kunde åka hem till Polen igen tyckte farsan. 
Och de som flyr undan krig, förtryck och fattigdom skiter nog i om vi sjunger nationalsången eller inte, de längtar hem och hade hellre varit där om de kunnat. 

Nej, nu får jag avsluta. Tack alla som orkat läsa ända hit.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Gör mig glad - skriv en rad! =)